tisdag 13 april 2010

53. Åldermannen förtäljer.

Gåsvarv har sin egen ålderman, Lid Gunnar Eriksson. Han om någon har kännedom om bygden. Vid samtal visar det sig, att även han tillhör Spjutsläkten. Hans mormors far, Spjut Olof Svensson, och Monas morfars far, Spjut Anders Svensson, var bröder. Båda ärvde gårdar i Gåsvarv, gårdar som egentligen inte kunde föda en familj. Inägojorden var alltför liten och det var ju den, som skulle föda en ko eller två, som i sin tur skulle föda familjen.

Vid storskiftet hänvisades båda bröderna, men var för sig, till andra hemman i Skinnarbodarna. Spjut Olof Svensson vägrade finna sig i sådant beslut. Han och familjen blev kvar i byn. I kyrkböckerna är han registrerad som handlaren i Gåsvarv. Möjligen låg Olofs gård ovanför Kettisgården. Kvar finns ett härbre vid järnvägen, ovisst om det tillhört just denna gren av Spjutsläktet.
Anders gård låg öster om Kasgården uppe vid skogen. På Grötgården i Gåsvarv ska det emellertid ännu finnas ett gammalt stall, Spjutstallet. Kan det ha tillhört Spjut Anders Svensson en gång?

Enligt Boggs utsago flyttade Spjut Anders Svensson med sin familj till Grötby I Skinnarbodarna. Husen ser inte ut att vara så mycket mer än 130 år gamla. Knuttimringstekniken liknar Bogggårdens bagarstuga. Var det så, att en timmerman, som specialiserat sig på laxknutar, fick uppdrag i storskiftets kölvatten? De, som tvingades flytta ut i skogarna, måste ju ha tak över huvudet. Kanske Anders kom till en helt nytimrad gård! Inte undra på, att han tyckte, att han skulle bo kungligt. Gården fick troligen namn efter Anders Svenssons hustru Gröt Kerstin. Grötgården i Gåsvarv lär även den vara uppkallad efter denna kvinna.

Inför storskiftet var tanken den, att så många hushåll skulle utlokaliseras till Skinnarbodarna, att man inte längre skulle kunna kalla det för fäbodar.Det fanns t.o.m. planer på en skola. Det här slog aldrig in. Skinnarbodarna kom inte med i förteckningen över byar i Älvdalen. Många barn föddes där ända inpå 1900-talet, men allt registrerades under Gåsvarv. Vi lär därför aldrig få reda på, om Gröt Kerstin födde några av sina barn på Grötby gård.

Enligt Skansvakten för år 2003 nr 88, fanns det sju ladugårdar i Skinnarbodarna på 1930-talet.
Lid Gunnar känner till gårdarna:
Grötby med Anders Svensson, senare Spjut Anders och Bogg Anna och därefter Anna och Torsten Åhs.

Spjutgården med Spjut Karl Larssons stora familj på tretton personer varav elva barn. Tre av sönerna emigrerade till USA. En av sönerna gifte sig med en kvinna född i Anundsjö. Paret fick en dotter, Flora, som gifte sig med Piper Johan från Leksand. Deras son bor i föräldragården i Gåsvarv. Flora, Gunhild och systrarna Bogg var mycket goda vänner.

Nylanderbock Nylanders fäbod, såldes till en ensamstående dräng, Malungs Elias. Gården revs senare.

Hinsgården med Edmund Andersson.

Stenis fäbod med syskonen Ivar, Gunnar och Birgitta.

Spjut-Lars-gården ligger i början av vägen till vänster.

Mitchellgården ligger så högt på vallen, att man blickar ner på alla gårdar. Bonden kallades därför Skinnarbodkungen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar